Menu Sluit
Drukbezochte inloopbijeenkomst:  enthousiaste reacties en begrijpelijke vragen

Drukbezochte inloopbijeenkomst: enthousiaste reacties en begrijpelijke vragen

19 okt. 2022
Dat Holmkwartier leeft in Bornholm en ver daarbuiten, bleek wel tijdens de drukbezochte inloopbijeenkomst in wijkcentrum Het Kattegat aan het Skagerrak in Hoofddorp. Bij maar liefst zes informatiepunten konden geĂ¯nteresseerden vragen stellen over het nieuwe stukje Bornholm. Veel aandacht ging uit naar de impressies van de eerste huizenblokken en woningindelingen.

Enthousiasme

“We hebben vooral veel enthousiaste reacties ontvangen”, vertelt Nancy Huijmans, assetmanager bij Amstelring. “Het inclusieve karakter van het nieuwe stukje Bornholm en de verbinding met de rest van de wijk spreekt vele mensen aan. Sommige bezoekers zagen zichzelf er al wonen: ‘We willen hier met z’n vieren wonen – kan dat?’”

“Anderen waren benieuwd naar eventuele gemeenschappelijke voorzieningen en een gemeenschappelijke plek om samen dingen te ondernemen. Weer een ander vroeg zich af of de getoonde huizenblokken zijn ingericht op duurzaamheid. Op al die vragen konden we volmondig  ja antwoorden.

Een stukje Bornholm voor iedereen

Tijdens de bijeenkomst was er ook ruimte voor vragen  van mensen die nu in verpleeghuis Bornholm, woonzorgcentrum Eijkenhove, of in de omgeving in de omgeving daarvan wonen. Zo kregen we de vraag of er straks wel voldoende ondersteuning is voor mensen die zwaardere zorg nodig hebben. Het mooie is dat er binnen de ontwikkeling van Holmkwartier ruimte is voor iedereen, dus ook voor mensen die gebruik willen maken van lichte of intensieve ondersteuning, of daar zelfs afhankelijk van zijn. “Vaststaat al dat we het traditionele verpleeghuis vaarwel zeggen. Ook mensen die zware zorg nodig hebben, krijgen straks een eigen appartement met een eigen voordeur.” 

“Uiteraard zijn alle voorzieningen voor 24-uurs zorg wel aanwezig. Denk bijvoorbeeld aan toezicht en alarmering, maar ook aan gemeenschappelijke ruimtes waar mensen kunnen samenkomen. Alleen werken de zorgmedewerkers meer wijkgericht – zij komen als het ware van buiten naar binnen. Geruststellende gedachte: ook in de nieuwe setting werken we met vertrouwde gezichten.”

Holmtuin verhuist in overleg

Ook de nu zo favoriete Holmtuin was onderwerp van gesprek: “Mensen wilden graag weten wat er straks met deze tuin gebeurt. Afgesproken is dat we in overleg met de huidige tuinfans kijken hoe we deze kunnen verplaatsen. Zoals het er nu uitziet, gebeurt dat in verschillende fasen tijdens de bouw van Holmkwartier. Bedoeling is dat de tuin uiteindelijk in het centrale hart van Holmkwartier landt. Maar zoals gezegd, gaat de verhuizing van de tuin in overleg met betrokkenen.”

Vragen uit de buurt

Van omwonenden aan de Engelsholm waren er vooral vragen over de zichtlijnen, het groen en het laden en lossen van cateringvrachtwagens. “Projectleider Job maakt een afspraak met hen om alles uitgebreid toe te lichten.”

“Vaststaat dat we ook omwonenden betrekken bij alle plannen – wat voor veel omwonenden een geruststelling is. Dat past wat ons betreft ook bij de zorgvuldigheid die hoort bij een wijk voor iedereen. Die inclusiviteit start niet als de nieuwbouw klaar is. Daaraan moet je ook vooraf ruimte bieden.”